Monday, January 28, 2013
Kek Pisang Marble
Salam. Lama saya tak menaip di sini. Rindu rasanya !!
Lama juga tak membakar kek, disebabkan hari ini ada pisang yang terlonggok di dalam bakul
rasanya saya akan buat kek pisang kegemaran keluarga.
Caranya pun sangat mudah hanya pukul semua bahan - bahan hingga kembang dan gebu
kemudian bakar! Berbaloi dengan hasilnya sangat lembab dan sedap. Mudah - mudahan dapat
menyumbang ide baru untuk membuat kudapan pada masa lapang. Hmm, nampaknya kek
pisang saya sudah pun masak, bau sangat harum! Sampai jumpa lagi.
Kek Pisang Marble
200 gram pisang lecek
180 grm tepung gandum
3 biji telur
120 ml minyak sayur / minyak jagung
170 gram gula halus
1 sudu teh ovellete
1/2 sudu teh baking soda
1 sudu teh baking powder
1/2 sudu teh garam halus
2 sudu besar susu cair / air masak
2 susu besar serbuk koko
Cara Membuat :
Campurkan semua bahan - bahan di atas ke dalam mangkuk adunan kecuali serbuk koko. Pukul
menggunakan mixer sehingga naik kembang dan berwarna putih. Bahagikan adunan kepada
dua bahagian. Satu bahagia campurkan dengan serbuk koko. Sediakan acuan kegemaran dan
gliskan dengan marjerin dan sedikit tepung. Masukkan adunan secara berselang - seli ke dalam
acuan. Bakar pada suhu 160 C sehingga masak.
Tuesday, January 1, 2013
Donat Serunding
Hai, ada resepi baru nak cuba. Nak tahu? Jom semak!
Perabis stok serundeng yang cikgu Liza bagi beberapa hari yang lalu. Sebelumnya saya dah
buat roti yang saya intikan ngan serunding, harini saya buat donat yang topingnya saya
tabur dengan serunding lagi. Cukup sedap untuk menu sarapan tadi pagi bersama anak - anak.
Resepini saya dapat dari Dapur Umami. Memang memberi sensasi yang berbeza dari segi rasa
dan rupanya. So, pada hari ini donat tidak hanya di beri toping manis, di tabur dengan
serundeng jugak enak! Boleh di cuba nanti. Happy new year...
Donat Serunding
400 gram tepung roti / tepung gandum
11 gram instan yis
3 sudu besar gula pasir halus
1 biji telur
200 ml air sejuk
1/2 sudu teh garam
1/2 sudu teh serbuk pati ayam
1/2 sudu teh garam halus
100 gram mayonise
100 gram serunding
3 sudu besar minyak sayur
Cara Membuat :
Campur tepung, yis, gula, telur, minyak , garam, dan serbuk pati ayam. Tambahkan air, uli
100 gram mayonise
100 gram serunding
3 sudu besar minyak sayur
Cara Membuat :
Campur tepung, yis, gula, telur, minyak , garam, dan serbuk pati ayam. Tambahkan air, uli
sehingga adunan tidak melekat di tangan. Bulatkan adunan rehatkan selama 45 menit hingga
kembang dua kali saiz asalnya. Canai nipis adunan dan terap dengan acuan donat. Biarkan naik
dan kembang. Goreng keperangan. Sapu donat dengan mayonise dan tabur dengan serunding.