Saturday, May 31, 2014

Homemade Papperoni Pizza


Salam. Bangun awal sebelum subuh pagi tadi kluarkan papperoni dan cheese utk buat  pizza jer untuk sarapan pagi anak anak yang sedang bercuti sekolah, Untuk rakan - rakan yang sedang mencoba membuat pizza sendiri, resepi berikut ini sangat sesuai dan amat mudah di cuba di rumah! Cubalah sekali - sekala untuk sarapan atau buat jamuan tetamu memang best dan sangat sedap. Resepi saya masih gunakan yang ini!


Homemade Papperoni Pizza
  • 300 gram tepung protein tinggi 
  • 1 tsp yis
  • 20 gram gula pasir halus
  • 15 gram susu tepung
  • 165 ml air suam
  • 35 gram mentega putih / shortening
  • 1 tsp garam halus
Cara Membuat :
Campur tepung , yis, gula pasir, dan susu tepung. Kacau rata. Tuang air suam sedikit demi sedikit sambil diuli sehingga adunan kalis. Masukkan mentega putih dan garam. Uli sehingga adunan lembut dan rehatkan untuk 30 menit. Kempiskan adonan. Bahagikan menjadi 2 adunan. Bulatkan. Diamkan 10 menit. Giling nipis melingkar ( bulat ).  Kelimkan dengan kemas. Letakkan diloyang yang disapu margarin.

Ambil bahagian tepi pizza dan lipat ke dalam. Tekan - tekan dengan kemas. Cucuk bahagian tengah pizza menggunakan garfu. Sapukan dengan sos dan tabur dengan bahan topping dan juga chesee. Sapu bahagian tepi pizza dengan bahan gliss. Oven 15 menit dengan suhu 190 derajat Celsius.


Pizza Sos Yg Sedapp
1/2 biji bawang besar - cincang halus
4 buah tomato rebus - cincang halus
2 sudu besar tomato paste
1/2 botol kecil sos cili
3/4 sendok teh garam
1/4 sudu teh serbuk lada sulah
1 tsp gula pasir
1 tsp oregano
1/2 tsp basil
1 sudu makan minyak untuk menumis

Bahan Topping
1 peket beef papperoni
225 gram keju mozzarella parut

Bahan Gliss
1 sudu besar minyak zaitun

Cara membuat :
Sos, tumis bawang besar sehingga naik bau. Masukkan tomato, tomato paste, garam, lada sulah, dan gula pasir. Masak sampai meletup - letup dan pekat. Tambahkan oregano dan basil. kacau rata.
  

Tuesday, May 20, 2014

Agar - Agar Lumut


Assalamualaikum dan salam sejahtera. Sekarang ni musim panas. Bila cuaca panas ni, agar-agar la pengubat rasa panas dan pembasah tekak yang kekeringan. Hehe. Kejap ja habis kalau buat agar-agar ni... saya nak share kan lagi resepi yang mudah dan ringkas ini. Memang fames jugak la agar-agar ni, sama juga dengan agar-agar santan / agar - agar pandan . Saya pernah buat di sini. Resepi kat bawah ni yaa..happy baking!

Agar - Agar Lumut
10 gram serbuk agar - agar
200 gram gula pasir - atau ejas mengikut citarasa
1000 ml air kosong
1 biji telur
1/2 sudu teh garam
Sedikit pewarna hijau
Beberapa helai daun pandan - kisar halus dengan sedikit air dan tapis
200 ml fresh santan / santan kotak

Cara Membuat :
Masak air sehingga mendidih masukkan serbuk agar - agar kacau sehingga larut. Masukkan daun pandan, yg di kisar tadi, garam, pewarna dan gula pasir kacaukan sehingga semuanya sebati. Sementara itu kisarkan 200 ml santan dan telur, tuangkan ke dalam periuk tadi. Masak agar - agar sehingga mendidih lalu tutupkan api. Tuangkan agar - agar ke dalam acuan atau pun loyang yang telah di basahkan. Sejukkan.


Order lagii..


Tempahan puff dari USM, thanks kak Norma dan sebahagian tempahan dari Ustazah Ma. Terimakasih.



Tuesday, May 6, 2014

Kari Daging Ala Ibundo


Kari daging ni saya masak atas permintaan anak - anak buat hidangan tengahari. Sudah agak lama juga saya tidak memasak masakan ni. untuk memberi kelainan pada sajian hari ni saya mencuba dan follow resepinya dari blog Ibundo. Terimakasih yaa, cukup sedap dan menyelerekan pada saya.

Kari Daging Ala Ibundo
1 kilo daging dipotong cube
3 ulas bawang merah dihiris nipis.
1 ulas bawang putih dihiris nipis.
3 sudu besar pes cili kering
3 biji ubi kentang dibelah
1 inci halia *
1 inci lengkuas *
2 inci kunyit *
2 batang serai *
2 ulas bawang putih *
1 biji bawang merah*
2 sudu besar rempah kari
2 sudu besar rempah briyani
2 sudu besar kerisik
1 biji kelapa diambil santannya
1 cube stok daging
2 sudu besar air asam jawa
Garam secukup rasa

Cara Membuat :
Blender bahan yang bertanda *. Masukkan ke dalam mangkuk besar dan campurkan dengan rempah kari. Gaul rata bersama daging. Perap di dalam peti ais sekurang-kurangnya 1 jam.Panaskan minyak. Tumis bawang merah dan bawang putih yang dihiris sehingga wangi. Masukkan rempah briyani dan pes cili. Tumis sehingga masak. Masukkan daging dan biarkan sehingga air daging kering. 

Masukkan santan cair dan masak sehingga kuahnya pekat. Tambah santan pekat, kentang, kerisik, stok daging. Masukkan air asam apabila kentang sudah empuk. Mak bundo bagi petua. Kalau masak kentang, jangan masukkan asam sebelum kentang empuk. Nanti kentang tu tak empuk-empuk.


Sunday, May 4, 2014

Order



Jom layan tempahan hari ini. Tempahan kek coklat moist yang di salut dengan buttercream dan Upin Ipin cupcake. Terimakasih banyak saya ucapkan kepada semua cikgu - cikgu dari SKBM!