Nuffnang

Thursday, January 8, 2015

Pom Pom Potato


Selamat pagi reader! Ada stok ubi kentang yang sudah lama terperap di dapur, sayang rasanya kalau terbiar rosak dan masuk cik tong kan. Pembaziran! Kita pun mulai minta pertolongan pada encik google untuk mencari resepi yang terbaik berbahankan ubi kentang. Terbaca pasal resepi pom pom potato yang tengah happening di beberapa group masakan di Indonesia, kita nak cuba juga.. sangat sedap laaa, kejap saja dah habis buat kudapan.

Pom Pom Potato ( Mama Aisyah )
500 gram kentang - rebus atau kukus
100 gram keju cheddar - di parut
2 sudu besar susu tepung
1 butir telur - pukul ringan
garam dan serbuk lada putih secukupnya
Serbuk roti secukupnya
minyak untuk menggoreng

Bahan Inti :
Mozallela cheese secukupnya

Cara membuat
Haluskan kentang dengan senduk atau pun garfu. Masukkan keju dan susu tepung, campur rata. Tambahkan garam dan sebuk lada secukup rasa.  Bentukkan adunan isikan dengan keju mozarella dan padatkan supaya tidak pecah saat digoreng . Gulingkan ke dalam telur yang sudah di pukul ringan.

kemudian gulingkan ke dalam serbuk roti. Bisa diulang jika ingin kulit yang lebih tebal. Simpan dalam freezer 1-2 jam sebelum digoreng. Goreng dalam minyak panas yang agak banyak dengan api sedang supaya kulit cepat keemasan sebelum isinya meletup dan pecah. Sajikan dengan sos kegemaran atau mayonis.


Roti Pisang Keju


Pernah makan roti berinti pisang` dan di tabur cheese kat atas roti tak ? Korang kenalah cuba buat pasal memang gandingan yang sangat sesuai dan sedap menurut penilaian saya. Hehe. Kebetulan memang lama sangat saya tak buat roti, roti pisang adalah salah satu roti kegemaran saya, bau aromanya yang kadang - kadang tak boleh tahan tu, jom semak bahan - bahanya!


Roti Pisang Keju
250 gram tepung roti
50 gram gula halus
1/2 camca teh garam
1 camca besar penuh susu tepung
1/4 camca teh bread improver
1/4 camca teh bread softerner
30 gram telur ( pukul 1 biji telur, dan timbang 30 gram )
6 gram instant yeast (mauripan)
30 gram mentega
125 ml air biasa

Bahan Inti :
Pisang emas secukupnya
Keju cheddar - di parut
Sedikit gula pasir kasar - utk tabur
`
Bahan Gliss :
Telur untuk disapu ( baki 30 gram tadi )

Cara Membuat :
Satukan semua bahan2 untuk doh kecuali air, gaul rata dan tuang air sedikit demi sedikit sambil digaul hingga menjadi doh. Kemudian uli hingga mendapat doh yang elastik, lembut dan tidak melekat dimangkuk adunan, uli 10 - 15 minit tanpa henti. 

Untuk Roti :- Keluarkan doh, tumbuk untuk membuang udara, tabur sedikit tepung pada meja kerja. Ratakan doh dan ratakan. Potong kepada 14 jaluran sama saiz. Ambil sebiji pisang, dan lilit dengan 1 jaluran doh tadi, pastikan ianya bertindih, dan hujung doh, selitkan dibahagian bawah doh. Kemaskan dan susun dalam loyang pembakar. Buat hingga siap. 

Sapu telur pada permukaan roti dan tabur dengan keju cheddar dan sedikit gula. Bakar dalam oven pada suhu yang telah dipanaskan pada suhu 190C selama 25 minit atau hingga kuning keemasan, sejukkan roti atas jaringan. Hidangkan...

Pancake Lembut Sampai Ke Malam..


Hmm, pembuka tirai pada tahun 2015 resepi pancake yang sangat lembut sampai ke mlm! Resepi dari Martha Stewart, kebetulan anak - anak memang suka sangat makan pancake sewaktu sarapan pagi. Pancake yang lembut dan gebu kejadiannya boleh di sajikan dengan dengan sedikit madu dan juga buah - buahan segar jika suka. Kalau macam saya ni makan pancake kosong saja dah cukup sedapkan.

Buttermilk Pancake
2 cawan tepung gandum
2 tsp baking powder
1 tsp soda karbonat
1/2 tsp garam halus
3 tbsp gula pasir
2 biji telur - pukul ringan
300 ml  buttermilk  (atau 300 ml susu segar + 1 camca besar cuka makan, biar hingga mendadih)
4 sudu besar mentega cair

Cara Membuat :
Di dalam mangkuk adunan campurkan tepung, baking powder, soda karbonat, garam dan juga gula. Masukkan telur yang sudah di pukul ringan, buttermilk dan juga mentega. Kacau dengan menggunakan whisk sehingga tercampur rata saja.Cedok 1/4 cawan bancuhan tadi dan tuang dalam non-stick pan, ratakan sedikit atau biar bancuhan merata sendiri.

Bila adunan pancake nampak berlubang - lubang kecil, terbalikkan dan masak hingga keperangan. Angkat dan buat kaedah sama untuk baki bancuhan. Hidangkan dengan buah2an segar. mentega dan madu, jika suka.


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Kongsi Resepi