Wednesday, January 6, 2010

Kek coklat amerika


Meluangkan masa membuat kek kegemaran anak- anak di rumah, resepi tengok di dalam buku kek! Cuba ya ! Texture kek sangat lembut dam moist.

Bahan - bahannya :
a. 20 gm coklat emulco
50 gm serbuk koko
200 ml air suam

b. 250 gm mentega
300 gm gula kastor
1/2 sudu teh garam

c. 4 biji telur gred a
1 sudu teh esen vanila

d. 250 gm tepung paling halus
1/2 serbuk teh serbuk soda bikarbonat
1 sudu teh serbuk penaik

Ganache :
50 gm sirap kencana
500 gm krim segar susu
500 gm coklat masakan
50 gm mentega

Cara Membuatnya :
1. Campurkan semua bahan A dan kacau hingga sebati, ketepikan dahulu. Pukul bahan B sehingga kembang dan berbentuk krim lalu masukkan bahan C. Masukkan bahan D dan A dan gaul hingga sekata. Tuangkan campuran kek ke dalam acuan yang sudah di griss, bakar dalam ketuhar yang sudah dipanaskan. Pada suhu 180 C selama 60 minit. Biarkan kek sejuk setelah masak.

2. Coklat ganache: masukkan semua bahan dan kukus sehingga cair, biarkan ia semalam pada suhu bilik atau di sejukkan di dalam peti sejuk untuk 1 jam. Salutkan seluruh kek dengan coklat cair dan hiaskan mengikut cita rasa. Sejukkan didalam peti sejuk untuk beberapa jam sebelum di hidangkan.

2 comments:

  1. sedapnya..menyelerakan...ntah bila la nk cuba membaking ni..hukhuk..

    ReplyDelete
  2. Rajin la, skitt tentu boleh buat!! Senang jee..thanks dah singgah..

    ReplyDelete