Wednesday, January 6, 2010
Kek coklat amerika
Meluangkan masa membuat kek kegemaran anak- anak di rumah, resepi tengok di dalam buku kek! Cuba ya ! Texture kek sangat lembut dam moist.
Bahan - bahannya :
a. 20 gm coklat emulco
50 gm serbuk koko
200 ml air suam
b. 250 gm mentega
300 gm gula kastor
1/2 sudu teh garam
c. 4 biji telur gred a
1 sudu teh esen vanila
d. 250 gm tepung paling halus
1/2 serbuk teh serbuk soda bikarbonat
1 sudu teh serbuk penaik
Ganache :
50 gm sirap kencana
500 gm krim segar susu
500 gm coklat masakan
50 gm mentega
Cara Membuatnya :
1. Campurkan semua bahan A dan kacau hingga sebati, ketepikan dahulu. Pukul bahan B sehingga kembang dan berbentuk krim lalu masukkan bahan C. Masukkan bahan D dan A dan gaul hingga sekata. Tuangkan campuran kek ke dalam acuan yang sudah di griss, bakar dalam ketuhar yang sudah dipanaskan. Pada suhu 180 C selama 60 minit. Biarkan kek sejuk setelah masak.
2. Coklat ganache: masukkan semua bahan dan kukus sehingga cair, biarkan ia semalam pada suhu bilik atau di sejukkan di dalam peti sejuk untuk 1 jam. Salutkan seluruh kek dengan coklat cair dan hiaskan mengikut cita rasa. Sejukkan didalam peti sejuk untuk beberapa jam sebelum di hidangkan.
sedapnya..menyelerakan...ntah bila la nk cuba membaking ni..hukhuk..
ReplyDeleteRajin la, skitt tentu boleh buat!! Senang jee..thanks dah singgah..
ReplyDelete