Wednesday, February 10, 2010

Apam balik manis kentang



Bahan - bahannya :
300 gram tepung gandum
1/2 sudu teh serbuk vanila
5 gram serbuk penaik
150 gram gula pasir
225 gram kentang, dikukus, kupas
dan lenyekkannya menjadi 200 gram
2 biji telur
500 ml air

Bahan sapu :
100 gram mentega kacang

Bahan hiasan :
50 gram gula pasir
60 gram coklat urai
100 gram keju parut

Cara Membuatnya :
1. Campurkan kesemua tepung gandum, vanila, serbuk penaik, gula dan kentang
hingga rata, masukkan telur dan air sedikit demi sedikit sambil di kisar hingga
lembut. Biarkan selama 2 jam.

2. Panaskan acuan apam balik manis selama 15 minit diatas api sederhana, ambil
350 gram adunan masukkan 1 sudu teh serbuk penaik dan 1/2 sudu teh soda,
kacau rata.

3. Tuangkan ke dalam acuan apam balik yang telah dipanaskan dengan api
sederhana. Biarkan hingga berlubang. Tabur gula pasir dan tutup. Biarkan hingga
benar - benar masak. Angkat, sapukan mentega kacang. Tabur coklat urai
dan keju. Lipat dan potong - potong.

No comments:

Post a Comment