Saturday, March 20, 2010

Ayam Sambal Siam



Salam dan selamat pagi semua!
Hari ini ada masa lapang dan santai - santai kat rumah. Kalau ada masa lapang macam ini saya lebih suka memasak untuk keluarga. Menu saya hari ini adalah ayam sambal siam, pernah cuba? Rasanya macam ayam masak paprik! Sedap dan menyelerakan apatah lagi kalau di padankan dengan nasi yang baru sahaja masak, bertambah selera kami hari ini!

Ayam Sambal Siam

  • 500 gram ayam - potong sesuai selera
  • 150 ml santan pekat
  • 30 ml minyak masak
  • 20 tangkai cili kering - kisar
  • 5 ulas bawang merah - kisar
  • 2 cm kunyit - kisar
  • 2 cm halia - kisar
  • 4 helai daun limau
  • 4 cm lengkuas - hiris nipis
  • 2 batang serai - di ketuk
  • 3 cmbelacan - di bakar dan kisar
  • 2 sudu besar kerisik
  • Garam dan gula secukup rasa


Cara Membuat :
Panaskan minyak dan tumiskan bahan kisar sehingga naik bau. Masukkan serai, lengkuas dan belacan. Kacau seketika. Masukkan ayam dan biarlan masak. Masukkan santan, garam dan gula secukup rasa. Perlahankan api dan biarkan mendidih. Masukkan pula daun limau purut. Angkat dan hidang.