Thursday, March 25, 2010

Piza Bawang Putih


Bahan Kulit Pizza
1/2 sudu makan yis segera
150 ml air suam
1/2 sudu teh gula pasir
250 gram tepung gandum
1 sudu makan minyak zaitun
1/2 sudu teh garam
2 sudu teh serbuk bawang putih

Bahan  Sos
1 ulas bawang putih, cincang halus
1/2 labu bawang besar, cincang halus
2 biji tomato, rebus, buang kulit dan isinya dicincang halus
20 gram pes tomato
2 sudu makan sos tomato
3/4 sudu teh garam
1/2 sudu makan gula pasir
50 ml air
1 sudu teh oregano
1/2 sudu teh basil
1 sudu makan minyak zaitun untuk menumis

Bahan Tumisan
2 ulas bawang putih, cincang halus
100 gram daging cincang
100 gram cendawan segar champignon, hiris
1 sudu teh kicap inggeris
1/2 sudu teh garam
1/2 sudu teh lada hitam kasar

Bahan Topping
1/2 biji lada benggala hijau, potong dadu
75 gram nenas, potong - potong
75 gram daging salami, hiris nipis
150 gram keju mozarella, parut kasar
10 gram keju parmesan

Cara Membuatnya
1. Sos: tumis bawang putih dan bawang besar sehingga terbit aroma. Masukkan
 tomato, pes tomato, sos tomato, garam, gula pasir dan air. Masak sehingga pekat.

2. Sebelum diangkat, masukkan oregano dan basil. Kacau rata. Ketepikan.
Tumisan: tumis bawang putih sehingga terbit aroma. Masukkan daging cincang.
kacau  sehingga  berubah warna. Masukkan cendawan. Tumis sehingga layu.

3. Masukkan kicap inggeris, garam, dan lada hitam kasar. Tumis sehingga
menyerap. Ketepikan. Larutkan yis  segera dan setengah bahagian air suam.
Masukkan gula pasir. Kacau rata. Biarkan adunan selama 10 minit.

4. Piza: campurkan tepung gandum dan larutan yis segera. Uli rata. Tuangkan
baki air sedikit demi sedikit sambil di uli sehingga menjadi doh yang tidak melekat
di tangan.  Masukkan minyak zaitun  dan garam uli sehingga elastik.  Bulatkan.
Letakkan di dalam mangkuk yang telah di sapu minyak zaitun. Biarkan doh rehat
selam 1 jam.

5. Kempiskan adunan. Masukkan serbuk bawang putih. Uli rata. Bahagikan
kepada 2 bahagian adunan. Bentukkan bulat. Canai nipis hingga berbentuk bulat 
di meja yang di tabur tepung. Letakkan di loyang rata tanpa di sapu marjerin. Pilin
bahagian tepinya. Cucuk - cucukkan dengan garfu.

6. Sapukan sos  di atas pizza. Taburkan tumisan dan toping. Bakar selama 15 minit
dengan  suhu ketuhar 190 C sehingga masak dan keju menjadi cair.
sumber ~ paduan cita rasa dan seni kuliner