Friday, April 2, 2010

Ayam Masak Minang


Bahan - Bahan :
1 ekor ayam, dipotong 12
3 labu bawang besar ~ dikisar
8 ulas bawang merah ~ dikisar
5 ulas bawang putih ~ dikisar
2 cm halia ~ dikisar
2 batang serai  ~ diketuk
5 cm lengkuas ~ diketuk
10 biji buah keras ~ dikisar
20 tangkai cili kering ~ dikisar
2 cm kunyit hidup ~ ditumbuk lumat
Sedikit minyak masak
200 ml santan atau susu ideal
1 sudu teh serbuk pati ayam
Garam dan gula secukupnya

Cara Membuatnya :
1. Panaskan minyak, tumis kesemua jenis bawang, lengkuas, dan serai sehingga
kekuningan. Masukkan pula cili  kisar dan masak sehingga 10 minit, diikuti buah
keras dan kunyit hidup. Kacau sebati.

2. Setelah bahan tadi masak, masukkan ayam dan biarkan seketika. Kemudian
masukkan santan, air, atau susu ideal, garam dan gula secukup rasa. Setelah
kuah pekat, barulah di angkat dan di hidangkan. Selamat mencuba.