Friday, April 16, 2010

Kaow Kaya Koo (Thailand )


Bahan - bahan
65 gram tepung beras
20 gram tepung jagung
200 gram gula pasir
150 ml air daun pandan
500 ml air

Lapisan  Santan
200 ml santan
2 helai daun pandan
1/2 sudu teh garam
25 gram tepung jagung - campurkan dengan  50 ml air
25 gram tepung beras
100 ml air

Cara membuatnya
1. Lapisan hijau: taruh semua bahan - bahan didalam  satu bekas, gaul hingga
sebati lalu tapis. Tuang adunan ke dalam periuk dan masak sehingga mendidih
dan pekat. Angkat.

2. Lapisan santan:  tuangkan santan ke dalam periuk, campurkan dengan air,
garam, dan daun pandan. Masukkan tepung beras, pekatkan dengan  tepung 
jagung yang  sudah di cairkan, kacau  hingga  menjadi  adunan  yang  pekat.
Angkat. Tuangkan ke atas puding  pandan  tadi. Hidangkan sejuk.
sumber : Nuraini.w