Thursday, April 29, 2010

Rollade Daging

Bahan A :
1/2  kg daging kisar
1 sudu besar tepung gandum
2 biji  putih telur
2 sudu besar susu tepung
1 sudu teh serbuk lada sulah
1 sudu teh serbuk buah pala
1 sudu teh serbuk pati ayam
Garam dan gula secukup rasa

Bahan Kulit :
4 biji telur
1 sudu teh tepung gandum
Sedikit garam

Bahan Sos :
1 sudu besar butter
1 sudu besar tepung gandum
1 labu bawang besar - di cincang halus
400 ml air
1 sudu teh rosemary kering - kalau tak letak pun tak apa
1 sudu besar sos lea and perrins
1 sudu besar sos bbq
1 sudu teh serbuk lada
1 sudu teh serbuk buah pala
Garam dan gula secukup rasa

Cara Membuat
1. Pukul ringan bahan kulit, buat dadar nipis di atas kuali. Ketepikan. Campur
kan semua bahan - bahan A kacau hingga sebati. Ambik sekeping  alumunium
foil, dengan saiz yang lebih besar dari diameter telur dadar. Ratakan adunan da-
ging kisar dan beri sekeping telur, gulung dan padatkan. Kukus selama 30 minit
dengan api sedang.

2. Untuk sos : Tumis bawang  besar dengan menggunakan butter, masukkan te-
pung gandum, kacau hingga sebati, masukkan air dan  kacau  hingga  tercampur
rata. Masukkan bbq sos, rosemary, serbul lada, serbuk buah pala,  garam  sos
lea and perrins gula dan garam. Kacau hingga mendidih dan kuah menjadi pekat.
Potong - potong rollade setelah sejuk, sajikan bersama  sos.
sumber : My Sister