Sunday, May 30, 2010

Udang Goreng Cili Kering




Bahan  - Bahannya :
300 gram udang jerbung sederhana, tinggalkan ekornya dan belah belakang
1/2 sudu teh air perahan lemon
1/2 sudu teh garam
1/2 sudu teh serbuk lada sulah
Minyak untuk menumis

Bahan Pencelup  ( kacau rata ) :
75 gram tepung gandum
15 gram tepung sagu
1/4 sudu teh serbuk stok ayam
1/2 biji ( 15 gram ) putih telur
115 ml air sejuk
1/2 sudu teh garam
1/4 sudu teh serbuk lada sulah
1 sudu makan minyak masak

Bahan Sos :
1 labu bawang besar - hiris panjang
3 ulas bawang putih - cincang kasar
1 cm halia parut
4 biji kering - potong 1 cm
2 sudu makan sos tiram
1 sudu makan sos tomato
1/2 sudu makan sos cili
1/4 sudu teh garam
1/4 sudu teh lada sulah
1/4 sudu teh gula pasir
500 ml stok ayam - saya letak air biasa
1 sudu makan tepung sagu dan 1 sudu air - larutkan
1 batang daun bawang - hiris serong
1 sudu teh minyak bijan
1 sudu makan minyak untuk menumis



Cara Membuatnya :
1. Lumur udang jerbung dengan air perahan lemon, garam dan serbuk lada sulah. Perapkan selama 15 minit. Celupkan ke dalam larutan pencelup. Goreng sehingga masak dan kering. Sos : tumis bawang besar, bawang putih, halia  dan  cili  kering sehingga terbit aroma. Masukkan sos tiram, sos tomato, garam, lada sulah dan gula pasir. Kacau rata.

2. Tuangkan stok ayam. Masak sehingga mendidih.  Pekatkan  dengan  larutan tepung sagu. Masukkan daun bawang dan minyak bijan. Kacau rata dan angkat. Hidangkan udang bersama sosnya.

Sumber : Paduan Seni Kuliner