Monday, June 21, 2010

Beef Goulash

''Goulash adalah sup atau hidangan tradisional orang Hungaria yang di buat dengan daging, bawang besar merah, sayur - sayuran,  rempah dan lada benggala. Orang Hungaria menyebutnya Gulyasleeves.   Maknanya,   sup  lembu  penternak  atau penggembala. Ciri istimewa sup ini pekat dengan warna kecoklatan yang diperolehi dari lemak.''


Beef Goulash
300 gram daging perut bahagian dalam - potong dadu
1 biji tomato / buang biji dan potong dadu
1 biji lada benggala hijau - potong dadu
200 gram kentang - potong  dadu
100 gam lobak merah - potong dadu
1 ulas bawang putih, cincang kasar
1 labu bawang besar, potong dadu
2 sudu makan pes tomato
1/2 sudu teh serbuk jintan
1/2 sudu teh serbuk paprika
3 helai daun bay
1 sudu teh lada hitam - tumbuk kasar
1 sudu teh garam
1/2 sudu  teh serbuk lada  sulah
1/2 sudu teh gula pasir
1500 ml air
2 sudu makan marjerin untuk menumis

Cara Membuat :
Tumis bawang putih, bawang besar sehingga terbit aroma. Masukkan daging. Kacau sehingga berubah warna. Masukkan tomato, lada benggala hijau, lobak merah dan kentang, kacau sehingga layu.
Masukkan pes tomato, serbuk jintan, serbuk paprika, daun  bay, lada hitam, garam, serbuk lada sulah dan gula pasir.  Kacau rata.  Tuangkan air. Masak sehingga pekat dengan api kecil.  Jika  goulash mulai memekat, kacau terus supaya tidak hangus.
sumber : Sedap