Sunday, September 19, 2010

Butter Peanut Doughnut Cruller


Haii, sekarang sudah menjadi ikutan dalam mempelbagaikan gaya donat mengikut peredaran zaman dan selera. Kebanyakan donat yang di lihat kini menampilkan gaya filling dan toping. Kedua - duanya mampu membuatkan donat menjadi sangat istimewa. Nak mencuba ? Ini resepinyaa..

Bahan Donat :
500 gram tepung gandum
2 sudu teh yis segera
1/2 sudu teh baking powder
50 gram gula pasir
15 gram susu tepung
1 biji telur
1 biji kuning telur
260 ml air sejuk
1 1/2 sudu teh pes mocca
1 sudu teh garam
50 gram marjerin

Bahan Toping :
1 sudu makan mentega tawar
150 gram coklat masak hitam, dipotong - potong
50 gram krim mentega kacang
60 gram kacang gajus cincang - sangai untuk taburan

Cara Membuat :
Donat, campurkan tepung gandum, yis, baking powder, gula dan susu tepung.
kacau rata. Masukkan telur, pes mocca dan air sejuk sedikit demi sedikit sambil
diuli sehingga menjadi doh. Masukkan marjerin dan garam. Uli sehingga doh
menganjal. Biarkan doh rehat selama 15 minit.

Tekan adunan dan bahagikan kepada beberapa bahagian yang masing - masing
beratnya 40 gram. Bulatkan dan biarkan selama 10 minit. Canai dan lubangkan
tengahnya dengan ring kecil. Biarkan selama 40 minit sehingga mengembang di
atas loyang yang telah ditabur tepung.

Goreng dalam minyak yang panas dengan api sederhana. Biarkan sejuk.
Topping, panaskan mentega. Masukkan coklat masak hitam. Kacau sehingga
larut dan masukkan krim mentega kacang. Kacau rata. Celupkan donat dengan
topping dan taburkan kacang gajus di atasnya.