Tuesday, September 14, 2010
Karipap Bakar
Bahan A :
260 gram tepung gandum
80 gram mentega
Bahan B :
1 biji telur
30 ml air ais
Bahan Inti :
250 gram ubi kentang - potong dadu
100 gram dada ayam - potong dadu
Bahan Tumis :
1 sudu besar cili kisar
3 cm halia - tumbuk
3 ulas bawang putih - tumbuk
2 sudu besar serbuk kari
100 ml santan pekat
Minyak masak
Cara Menyediakan :
Untuk pastri : gaulkan bahan A sehingga menjadi serbuk roti. Kemudianmasukkan pula bahan B dan gaulkan sebati. Rehatkan doh selama 1 jam. Untuk inti : pijarkan minyak dan tumiskan cili kisar, halia, bawang putih dan serbuk kari sehingga naik bau. Tuangkan santan pekat, kentang dan dada ayam. Kacau dan masak sehingga kentang dan ayam empuk serta pekat. Asingkan.
Ulikan doh dan kemudian leperkan doh serta bulatkan mengikut mangkuk. Letakkan inti di tengah - tengahnya. Klim keliling karipap. Pecahkan sebiji telur dan sapukan pada karipap agar berkilat. Bakar pada suhu 150 C selama 20 minit atau sehingga keperangan.