Wednesday, October 6, 2010

Ayam Goreng Sambal Serai

                                                 
Siapa peminat  masakan pedas ?  Menu satu ini patut di cuba. Masakan style
Indonesia banyak menggunakan cabai merah segar sebagai bahan rempahnya.
Apalagi di padankan dengan nasi panas, dihidangkan untuk makan tengah hari.
Memang cukup untuk membuka selera.   

Bahan - Bahan :
1 ekor ayam, potong 8 bahagian
1/2 sudu teh air asam jawa
( daripada 1/4 sudu teh asam jawa dan 1 sudu makan air )
1/2 sudu teh garam
Minyak untuk menggoreng

Bahan balado :
5 helai daun limau purut - buang tulangnya
5 batang serai - ambil putihnya dan hiris serong
3/4 sudu teh garam
1/4 sudu teh gula pasir
1 sudu makan air asam jawa
( daripada 1 sudu teh asam jawa dan 2 sudu makan air - larutkan )

Bahan Tumbuk Kasar :
6 biji bawang merah
13 biji cili merah besar
13 biji cili merah kerinting
5 biji cili padi hijau
1 sudu teh belacan goreng

Cara Membuatnya :
Lumur ayam dengan air asam jawa dan garam. Perapkan selama 20 minit. Goreng
dalam minyak yang telah di panaskan di atas api sederhana sehingga masak. Ketepi
kan. Panaskan 150 ml minyak masak baki menggoreng ayam.

Tumis bahan tumbuk kasar, daun limau dan serai sehingga terbit aroma. Masukkan
ayam, garam, gula pasir dan air asam jawa. Masak sehingga menyerap.
Tip : Ketuk serai supaya aromanya lebih harum.
                                  

2 comments:

  1. ya ALLAH..nampak sedap sungguh ayam nih...bleh la try kalau ada ayam dlm stok..masuk list..hehe..banyak bebenor masuk list nye

    ReplyDelete
  2. Tak pa, Izah..masuk list dulu. Senang nati boleh buat!

    ReplyDelete