Monday, May 30, 2011

Kroket Beras Pulut



Kroket adalah snack atau kudapan yanng berasal dari Indonesia.
Biasanya ada yang terbuat dari ubi kentang atau beras pulut. Di indonesia biasanya kroket adalah gumpalan pure kentang yang berinti daging cincang yang di campur dengan rempah dan juga sayuran, seperti lobak merah dan buncis. Untuk menambah kesedapannya boleh di makan begitu saja atau di cicah dengan sos kegemaran.


Kroket Beras Pulut
200 gram beras pulut - di rendam 2 jam
100 ml air - 1 1/4 sudu teh garam
50 gram kelapa parut
2 biji telur - pukul ringan

Bahan Inti :
50 gram lobak merah - potong dadu
50 gram buncis - hiris nipis
2 ulas bawan putih - cincang halus
3 ulas bawang merah - cincang halus
50 gram daging cincang
1/2 sudu teh garam
1/4 sudu teh serbuk lasa sulah
1/8 sudu teh gula pasir
1 sudu makan minyak untuk menumis
50 ml air

Cara Membuat :
Isi : tumis bawang putih dan bawang merah sehingga naik bau. Masukkan daging cincang. Masak sehingga berubah warna. Tambahkan lobak merah, buncis, garam, serbuk lada sulah dan gula. Kacau sehingga layu. Tuangkan air masak sambil sesekali di kacau sehingga masak.

Kukus beras pulut selama 20 menit. Didihkan air. Tambahkan beras pulut dan garam. Kacau sehingga sekata. Kukus lagi sehingga masak. Masukkan kelapa parut, kacau sehingga rata. Ambil 2 sudu besar bersa pulut kukus, leperkan tambahkan inti lalu bentukkan bulat. Celupkan ke dalam pukulan telur. Goreng keperangan.

No comments:

Post a Comment