Saturday, January 14, 2012
Mee Rebus Mamak
Meh, pekena mee rebus mamak !! Tapi yang ini bukan kedai punya, buat je kat rumah. Pasai hari itu jalan - jalan rumah mamak Haji teringin nak buat sendiri di rumah. Resepi depa pun macam - macam ada, dari nasi tomato, ayam masak merah, capati dan banyak lagi. Pilih je mana yang berkenan dan cuba ya!
Bahan - bahannya :
100 gram sotong kering di rendam dan bersihkan, rebus sehingga lembut isinya. Tapis dan
simpan air rebusan sotong.
100 gram udang kering di rendam dan bersihkan
1 kg ubi keledek yg berwarna oren. Buang kulit dan di rebus dan lenyekkan.
sedikit cilli kering - ikut kepedasan
4 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos tomato
10 keping biskut marrie untuk pemekat kuah.
Cara buat kuah : kisar cili kering, udang kering dan biskut marrie sehingga halus. Panaskan periok dan masukkan hasil kisaran. Tambah air rendaman sotong yang di simpan. Tambahkan air 1 liter dam masukkan ubi yg telah di lenyek dan kacau sehingga sebati.
Bila kuah telah mendidih masukkan sos cili dan sos tomato. Masukkan gula garam secukup rasa. Jaga kepekatan kuah. Bila kuah telah mendidih kecik kan api.
Bahan Untuk Penyediaan Mee :
1 kg mee kuning. Mee perlu di celur ke dalam air panas. Keluarkan mee dengan penapis dan
masukkan kembali ke dalam besin yg di isi air sejuk dan toskan mee dalam penapis.
250 gram tauge - dicelur dengan air panas, toskan
4 keping tauhu - di goreng dan di potong
4 biji telur - di rebus dan di potong dua
Limau kasturi - di belah dua
Daun sup dan daun bawang - di hiris halus
Bawang goreng untuk di taburkan di atas mee
Isi sotong yang direbus
Note : saya tambahkan beberapa ulas bawang kecik dan sebijik bawang besar semasa mengisar cili kering.
No comments:
Post a Comment