Pagi tadi ada buat tat nenas untuk customer saya, tak banyak hanya 100 biji aje. Saya lebihkan adunannya untuk buat kudapan depan tv. Hmm lagi pun kejap lagi kita nak sambut bulan puasa kan, tinggal beberapa hari lagi. Resepi yang saya taip ni hanya 1/2 adunan sahaja kalau nak dapat banyak bolehlah gandakan. Selamat mencuba ...
125 gram butter
30 gram gula aising
1/2 sudu teh esen vanila
1 biji kuning telur
200 gram tepung gandum
20 gram tepung jagung
20 gram susu tepung
Jem nenas untuk intinya
1 biji kuning telur untuk di sapu atas biskut
Cara Membuat :
Pukul butter dan gula sekejap aje, masukkan esen vanila dan juga kuning telur pukulkan sehingga sebati. Masukkan tepung gandum, tepung jagung dan susu tepung pukul hingga sekata.Isikan doh di dalam acuan tat nenas. Paipkan memanjang dan letak jem nenas gulungkan dengan kemas. Alihkan ke dalam dulang pembakar yang telah di sapu nipis marjerin. Sapu tat dengan sedikit kuning telur, bakar pada suhu 170 C sehingga keperangan.
Seseorang yang bertanyakan acuan / cetakan tat nenas, harap boleh membantu, ya. Ini alat yg saya gunakan.