Thursday, August 23, 2012

Cucur Udang


Salam...
Kuih dan kudap - kudap untuk minum petang arini. Cause lama tak buat cucur udang sendiri. Biasa beli sahaja kat pasar Ramadhan. Hampir setiap hari beli dan memborong cucur untuk buka puasa kerana malas nak buat! Hehe. Padahal hidangan yang ringkas dan mudah. Huhu..

Nampak tak cucur saya hari ini kemas dan elok? Cewah..kalau rajin bolehlah letak di dalam senduk sayur yang bulat. Atau kalau malas buat jemput - jemput lagi cepat!

Bahan - Bahannya :
2 cawan tepung gandum
50 gram isi udang - cincang kasar
1 biji telur
50 gram tauge
6 -7 pokok daun kucai - potong 1 inci
Air rebusan udang / air kosong secukupnya
Sedikit pewarna kuning
Beberapa ekor udang - untuk hiasan
Garam dan lada sulah

Cara Membuat :
Di dalam satu bekas masukkan tepung gandum, isi udang, tauge, kucai. Masukkam air rebusan udang sedikit demi sedikit, jangan lupa masukkan pewarna kuning. Perisakan dengan garam dan lada sulah. Kacau hingga menjadi adunan yang tidak terlalu cair.

Panaskan minyak di dalam kuali ( kena banyak, ya ). Panaskan senduk sayur di dalam minyak yg telah di panaskan. Sendukkan bancuhan cucur udang 3/4 penuh letakkan udang hiasan tadi . Goreng sehingga cucur sedikit keras, saya gunakan pisau utk menanggalkan cucur tadi ! Goreng cucur hingga keperangan.


Resepi Kuah Kacang :
200 gram kacang tanah - sangai dan di blend kasar
2 batang serai - di ketuk
Sedikit lengkuas - di ketuk
300 ml air kosong
2 sudu besar cili kisar
1 sudu besar udang kering - rendam dan kisar halus
3 ulas bawang merah - kisar
2 ulas bawang putih - kisar
2 - 3 biji asam keping
Garam dan gula ( merah ) secukupnya

Cara Membuat :
Panaskan minyak, tumiskan bahan - bahan kisar sehingga naik bau. Masukkan cili kisar, serai,lengkuas dan udang kering. Kacau sekali sekala. Masukkan kacang tanah tadi. Kacau rata. Masukkan air ikut kepekatan yang di kehendaki. Masukkan asam keping, garam dan gula. Renihkan kuah kacang hingga sedikit pekat dan naik minyak bolehlah di angkat.

No comments:

Post a Comment