Friday, December 7, 2012

Chiffon Pelangi



Ibuuuu nak kek! Itulah jeritan si bugsu petang kemarin.
Rasanya betul juga lama tak buat kek. Kek apa yang mudah dan cepat proses membuatnya? Ah, buat chiffon kek sahaja! Resepi kek dari Chef Kevin Cai, dan saya tengok resepi ini dari blog Kak Yati. Thanks ya kak. Banyak lagi rasanya resepi - resepi yang ingin di cuba! Ok. Belambak lagi kerja kena buat. Sila semak resepinya  di jamin sedap, enak, lembut dan membelai lidah. Salam ...



Chiffon Pelangi
Bahan A :
6 biji kuning telur
4 tbsp Minyak jagung/minyak masak
60ml Susu segar
1/2 tsp Esen vanila
50g Gula Kastor
110g Tepung naik sendiri

Bahan B :
6 biji putih telur
100g Gula Kastor
1/4 tsp cream of tartar

Cara Membuatnya :
Panaskan oven pada suhu 170C, siapkan tin chiffon berukuran 22 cm atau 9 inci. Tak perlu di sapu dengan marjerin. Ketepikan. Masukkan bahan B dan gula kastor ke dalam mangkuk mixer dan putarkan sehingga  adunan  menjadi soft peak. Ketepikan. Dlm bekas yang lain, satukan semua bahan A kacau dan sebatikan dengan menggunakn whisk  dan ketepikan sekejap.

Tuangkan adunan A ke dalam adunan B (putih telor). Putarkan dengan whisk dengan kaedah kaup balik hingga rata dan sebati. Bahagikan adunan kepada 4 bahagian. Titiskan sedikit pewarna hijau, warna pink, kuning dan coklat (1 tsp serbuk koko).

Tuang keempat empat adunan yang telah diwarnakan tadi secara berselang seli ke dalam acuan / tin yang telah disediakan tadi. Tuangkan warna kuning dulu diikuti warna coklat, warna pink dan warna hijau. Bakar selama 30 - 40 minit hingga masak.

No comments:

Post a Comment