Saturday, December 22, 2012
Sugar Cheese Cookies
Salam Kulinari. Jumpa lagi di hari sabtu dengan resepi yang baru!Hari ini asyik terperap saja di rumah, tak tahu nak buat apa.. Rasanya ada benda nak cuba petang ni. Yapp, buat cookies lagi. Saya tertarik dengan cookies yang jumpa di sini. Saya cek bahan - bahannya kebetulan cukup lengkap! Cuma cheddar cheese saja tinggal setengah kotak lagi, takut tak cukup. Ok kita mulai membaking! Ada beberapa tip yang saya nak bagi pasal cookies ni. Gulung perlahan dan gunakan plastik untuk melapik. Boleh taburkan tepung sedikit demi sedikit kalau adunan telalu lembek. Gulung dan padatkan dengan kemas. Masa membakar barulah kita nampak corak marble yang terhasil dari keju yang sudah mencair. Hm,
Menarik bukan ? Selamat mencuba! Thanks to Viani Cookies.
Sugar Cheese Cookies
150 gram mentega
60 gram gula halus
1 biji kuning telur
200 gram tepung gandum / red rose
50 gram tepung jagung
200 gram keju kraft - di parut
50gr gula pasir - untuk tabur atas cookies
Cara membuat :
Pukul mentega dan gula sehingga naik gebu, tambahkan kuning telur kacau rata. Masukkan tepung gandum dan tepung jagung, kacau rata dengan spatula. Bahagikan adunan sama banyak. Nipiskan adunan setebal 1/2 cm bentuk persegi panjang lalu taburkan dengan keju parut. Ratakan. Gulung adonan seperti kita membuat swiss roll. Gulung dan padatkan lagi. Potong setebal 1 cm, gulingkan di atas gula pasir kasar. Susun di dalam loyang yang di sapu marjerin dan di lapik dengan kertas roti. Bakar pada suhu 180 C sehingga keperangan.
No comments:
Post a Comment