Saturday, April 6, 2013
Roti Canai Keju
Anak - anak suka sangat sarapan roti canai. Memandangkan tadi pagi hujan dan malas nak kuar jadi memang teruja sangat nak buat sendiri! Well, bukan susah sangatpun. Kalau tak reti nak tebar cam kat kedai mamak tu bolehlah tarik perlahan sehingga adunan menjadi nipis. Harini saya buat roti canai keju, makan begitu sahaja pun dah sedap rasanya! Saya buat 1/2 kg tepung dah dpt sepuluh ketul roti canai keju ni, banyak kan. Jimat dan cermat. Save duit saya hari ini! Hehe..
Roti Canai Keju
500 gram tepung gandum
20 gram susu tepung
50 gram gula pasir
1 sudu teh garam halus
30 gram marjerin
1 biji telur
250 ml air sejuk
Bahan Sapuan :
100 gram marjerin
Bahan Taburan :
150 gram keju cheddar - sagat halus ( taburkan sikit2 )
1/2 sudu teh susu pekat manis
Cara Membuat :
Campurkan tepung gandum, susu tepung, gula pasir, garam dan marjerin. Kacau sehingga berbutir. masukkan telur daan air sejuk sedikit demi sedikit sambil di uli sehingga elastik. Timbang adunan
seberat 70 gram. Bulatkan dan lumurkan dengan sedikit marjerin. Letakkan di dalam bekas dan biarkan semalam.
Lumurkan meja adunan dengan sedikit minyak masak. Canai nipis adunan atau tarik dengan perlahan - lahan. Tabur dengan keju dan 1/2 sudu teh susu pekat manis. Lipat bahagian tepi kanan dan kiri ke bahagian tengah. Gulung adunanan. Leperkan adunan hingga berdiameter 20 cm. Panaskan kuali leper dengan sedikit minyak masak. Letakkan adunan. Masak sehingga keperangan.
No comments:
Post a Comment