Saturday, May 18, 2013
Ayam Masak Minang
Ini adalah salah satu masakan kegemaran di rumah, tidak terlalu pedas atau pun kalau yang gemarkan
menu yang pedas boleh ejaskan sukatan cili kisarnya! Anak - anak memang dah lama minta di buatkan
ayam masak minang ni. Biasanya saya akan masak kalau anak - anak nak makan. Apalagi kalau time cuti macam ni, depa akan selalu lapar memanjang! okey semua, hari cuti memang hari untuk memasak
dan memanjakan semua ahli keluarga di rumah!Yaa, tak? Happy Cooking.
Ayam Masak Minang
1 ekor ayam - potong 12 bahagian
Sedikit minyak masak
3 labu bawang besar - kisar
8 ulas bawang merah - kisar
5 ulas bawang putih - kisar
2 cm halis - kisar
2 batang serai - di ketuk
5 cm lengkuas - di ketuk
10 biji buah keras - di kisar lumat
250 ml air
20 tangkai cili kering - kisar
5 cm kunyit hidup - kisar
200 ml santan ataupun susu cair
garam gula secukup rasa
Cara Membuat :
Panaskan minyak dan tumiskan semua jenis bawang, lengkuas, serai sehingga kekuningan. Masukkan cili kisar dan masak sehingga 10 menit, di ikuti buah keras dan kunyit hidup. Kacau sebati.
Setelah bahan tadi masak masukkan ayam dan biarkan seketika. Kemudian masukkan santan / susu cair
garam dan gula secukup rasa. Tunggu sehingga kuah menjadi pekat dan bolehlah di hidang.
No comments:
Post a Comment