Salam. Hujung minggulah masa yang paling seronok membuat kuih! Anak - anak semakin membesar kalau nak buat kudapan untuk minum petang pun kena tanya depa dulu! Aduii. Kuih ni saya buat pada hari Ahad yang lepas menjamu tetamu yang akan bertandang ke rumah. Kerana ingin kan kelainan kuih putri ayu ni saya mix kan dengan campuran gula merah dan sedikit gula putih! Cukup cantik kejadiannya, pada sesiapa yang ingin mencuba saya gerenti menjadi dan cukup sedap!
Putri Ayu Gula Merah
2 biji telur
50 gram gula merah
50 gram gula pasir
1 tsp ovelete
1/2 tsp garam
1/4 tsp vanila
130 gram tepung gandum - ayak
1/2 tsp baking powder - ayak
100 ml santan kotak
Kelapa parut secukupnya
1/2 tsp garam
100 ml santan kotak
Kelapa parut secukupnya
1/2 tsp garam
1 sudu teh tepung gandum
Cara membuat :
Gaulkan kelapa parut yang sudah di beri garam, tepung dan kacau sekata. Masukkan kedalam acuan putri ayu dan tekan - tekan sedikit sehingga mampat dan ketepikan. Panaskan kukusan. Pukul telur, gula merah, gula pasir, garam, vanila dan ovelete sampai kembang dan putih. Masukkan tepung + baking powder yang sudah di ayak berselang - seli dengan santan kotak kacau hingga rata.Tuangkan ke dalam acuan yang telah di sapu nipis dengan minyak masak. Kukus kurang lebih 10 menit. Siap dan boleh di hidang. Note : Tekan / picit acuan agar kuih putri ayu senang di keluarkan!
Gaulkan kelapa parut yang sudah di beri garam, tepung dan kacau sekata. Masukkan kedalam acuan putri ayu dan tekan - tekan sedikit sehingga mampat dan ketepikan. Panaskan kukusan. Pukul telur, gula merah, gula pasir, garam, vanila dan ovelete sampai kembang dan putih. Masukkan tepung + baking powder yang sudah di ayak berselang - seli dengan santan kotak kacau hingga rata.Tuangkan ke dalam acuan yang telah di sapu nipis dengan minyak masak. Kukus kurang lebih 10 menit. Siap dan boleh di hidang. Note : Tekan / picit acuan agar kuih putri ayu senang di keluarkan!
Enjoy and happy Monday!
No comments:
Post a Comment