Friday, March 21, 2014

Blueberry Cheese Tart


Hari  ini ada masa terluang dan teringin membuat cheese tart. Ramai  dah mencuba resepi tart yg sedap ni. Resepi ni saya ambil dari dapur Azita sangat berpuas hati dengan hasilnya! Esok tart ini akan di bawa pada majlis harijadi, harap - harap semua  orang akan suka dengan buah tangan yang akan saya bawa ini!

Blueberry Cheese Tart
170 gram marjerin atau butter
50 gram gula aising
1 biji telur Gred C
290 gram tepung gandum
1 sudu kecil esen vanilla
Acuan tart

Cara Membuat :
Pukul marjerin dan gula dengan menggunakan senduk kayu atau spatula. Jangan putar lama sangat.
Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi dengan senduk kayu.Masukkan tepung sedikit demi sedikit.
Uli hingga menjadi doh yang lembut. Kuantiti tepung bergantung kepada kelembutan doh.

Untuk mendapatkan doh yang baik masukkan doh dalam plastik bag dan simpan dalam peti ais semalaman.
Ambil sedikit adunan dan tekan ke dalam acuan tat. Cucuk dengan garfu sebelum dibakar.Bakar pada suhu 170C selama 20 - 25 minit atau sehingga masak.Crust atau shell ni kita boleh sediakan awal. Simpan dalam bekas kedap udara dan ia tahan lama. Tunggu Crust atau shell benar2 sejuk sebelum kita letakkan filling dan cheese. Nota : Jika guna telur Gred B, buang sedikit putih telurnya untuk mengelakkan crust menjadi keras sangat.

Sediakan filling yg kita suka. Biasa kita boleh gunakan blueberry, strawberry, coklat, kiwi, oren atau jam nenas tuk buat filling cheese tart ni. Bahan2an untuk filing ni boleh kita dapatkan dari kedai2 menjual bahan2an utk buat kuih dan kek. Kalau rajin boleh juga di buat sendiri.
Masukkan filling tu dalam piping bag utk memudahkan proses kita meletakkan ia dalam shell tadi. Lebih banyak filling kita letak bertambah sedap lah Cheese tart kita. Bila dah siap, ketepikan dan kita sediakan pula bahan2 tuk membuat cheesenya pula.

Bahan Inti :
250 gram cream cheese
50 gram gula kastor / gula halus
1 biji telur Saiz B
½ sudu teh esen vanilla / esen lemon

Cara Membuat :
Keluarkan cream cheese 20 - 30 minit sebelum digunakan. jangan biarkan cream cheese mencapai ke suhu bilik. Putar cream cheese dan gula hingga berkrim. Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi.
Masukkan filling blueberry ke dalam kulit tart. Untuk memudahkan kita gunakan kaedah yg sama untuk letakkan filing tadi. Dimana kita masukkan adunan cream cheese tadi dalam piping bag dan picitkan di atas filing dalam shell tadi. Letak penuh supaya ia cantik Kemudian boleh lah kita mulakan proses tuk melorek / menghias atas cheese tat tadi.

Cara Membuat Hiasan
Ambil sedikit cream cheese tadi dan titikkan sedikit pewarna yg kita suka. Kacau rata sehingga warna bergaul sempurna. Proses untuk melorek dilakukan ketika cheese tadi masih lembut. jangan biarkan cheese terlalu lama nanti dia dah mula mengering dan proses melorek tidah secantik yg kita inginkan.Dengan menggunakan pencungkil gigi, buat garis kecil2 di bahagian tepi.

Bilangan garis2 kecil tersebut mengikut citarasa sendiri lebih banyak lebih cantik! Kemudian dengan menggunakan bahagian yang tajam, tarik daripada atas ke bawah dalam bentuk bulatan untuk mendapatkan bentuk tersebut. Bakar selama 5 minit pada suhu 170C. Sentuh cream dengan hujung jari. Jika tidak melekat, maknanya telah masak. Jika tidak, bakar dalam seminit lagi.Bakar api atas bawah tapi letak dekat rak bawah.


No comments:

Post a Comment