Saturday, March 8, 2014

Ikan Masak Asam


Ikan masak asam adalah hidangan yang paling mudah dan cepat di sediakan. Boleh gunakan ikan sardin atau pun ikan kembung ikut kesesuaian apa - apa saja stok barang dapur yang ada di rumah. Kalau tengah malas nak masak menu inilah menjadi pilihan, tak payah lauk lain dah cukup sedap dan menyelerakan!

Ikan Masak Asam
  • 4 ekor ikan kembung / ikan sardin
  • 1 biji bawang besar - di potong bulat
  • 2 ulas bawang putih - potong nipis
  • 1 biji cili merah - potong nipis
  • 1 batang serai - racik halus
  • 1 sudu  besar kicap manis
  • 1 cawan air asam jawa
  • Sedikit garam dan gula secukup rasa
  • Sedikit kiub ikan bilis / pati ayam
  • Sedikit lada hitam yang di tumbuk

Cara memasak :
Lumurkan ikan yang telah dibersihkan dengan garam, serbuk kunyit  angkat dan toskan. Lebihan minyak goreng ikan cedok minyak untuk disimpan dan tinggal untuk ditumis ajerk.Tumiskan bawang besar, bawang putih, serai,  dan cili hingga wangi dan masukkan air asam jawa ( pandai2 agak asam jawa tu supaya tak masam sangat kuah tu ).

Biarkan mendidih dan masukkan sedikit garam dan gula secukup rasa dan sedikit kiub ikan bilis, kacau sebati dan rasakan boleh tambah lagi bahan2 untuk seimbangkan rasa tu. Masukkan ikan goreng tadi dan serbuk lada hitam dan kicap manis kacau, biarkan seketika dan boleh di angkat.


No comments:

Post a Comment