Thursday, December 18, 2014

Roti Lapis daging Berkeju


Salam semua. Bersua kembali dengan entri yang di buat beberapa hari yang lalu. Resepi mudah untuk minum petang atau juga untuk sarapan. Hidang dengan sos kegemaran atau di makan panas - panas memang sangat sedap, apalagi kalau ada budak - budak kat rumah masa cuti sekolah kejap saja boleh habiss! Resepi saya follow dari web Kak Ita. Terimakasih yaa.

Roti Lapis daging Berkeju
12 keping roti
3 biji telur
200 ml susu segar
8 keping slice Cheese
Keju Cedar parut
garam secukup rasa

Cara Membuat :
Mula-mula, sediakan loyang atau bekas pembakar. Oles bekas atau loyang pembakar dengan butter
Campurkan telur, susu dan secubit garam dan kocok hingga telur sebati dengan susu. Ambil roti dan celupkan dalam adunan susu dan telur tadi.Susun dalam loyang pembakar satu lapisan. Kemudian ratakan inti daging di atasnya.


Susunkan pula slice chese atas inti daging tadi. Kemudian ulang proses yang sama hingga habis roti.
Baki susu dan telur tadi tuang dalam loyang pembakar. Lapisan terakhir letakkan inti daging kemudian taburkan dengan parutan keju. Bakar dalam ketuhar dengan suhi 170 ~ 180 C selama 40 minit. Angkat setelah masak tunggu suam sikit dah boleh di potong. Makan panas-panas memang sedap sangat..

Resepi Inti Daging
300 gm daging cincang atau 4 keping daging burger - di hancurkan
2 ulas bawang putih - cincang halus
1 labu bawang besar - di dadu
1/2 peket perencah black paper Maggi / sos lada hitam
1 batang lada merah - hiris halus
daun sup dan daun bawang - di mayang
Sedikit minyak untuk menumis
Garam dan gula secukup rasa

Cara Membuat :
Panaskan minyak, tumiskan bawang putih dan bawang besar hingga harum. Masukkan daging dan goreng hingga daging empuk. Tambah sedikit air jika terlalu kering. Masukkan perencah black paper atau sos lada hitam dan gaul rata. Masukan garam dan gula secukup rasa. Masak hingga kering dan daging empuk Masukkan daun sup dan daun bawang gaul rata.Tutup api dan biarkan sejuk.

No comments:

Post a Comment