Thursday, January 8, 2015

Roti Pisang Keju


Pernah makan roti berinti pisang` dan di tabur cheese kat atas roti tak ? Korang kenalah cuba buat pasal memang gandingan yang sangat sesuai dan sedap menurut penilaian saya. Hehe. Kebetulan memang lama sangat saya tak buat roti, roti pisang adalah salah satu roti kegemaran saya, bau aromanya yang kadang - kadang tak boleh tahan tu, jom semak bahan - bahanya!


Roti Pisang Keju
250 gram tepung roti
50 gram gula halus
1/2 camca teh garam
1 camca besar penuh susu tepung
1/4 camca teh bread improver
1/4 camca teh bread softerner
30 gram telur ( pukul 1 biji telur, dan timbang 30 gram )
6 gram instant yeast (mauripan)
30 gram mentega
125 ml air biasa

Bahan Inti :
Pisang emas secukupnya
Keju cheddar - di parut
Sedikit gula pasir kasar - utk tabur
`
Bahan Gliss :
Telur untuk disapu ( baki 30 gram tadi )

Cara Membuat :
Satukan semua bahan2 untuk doh kecuali air, gaul rata dan tuang air sedikit demi sedikit sambil digaul hingga menjadi doh. Kemudian uli hingga mendapat doh yang elastik, lembut dan tidak melekat dimangkuk adunan, uli 10 - 15 minit tanpa henti. 

Untuk Roti :- Keluarkan doh, tumbuk untuk membuang udara, tabur sedikit tepung pada meja kerja. Ratakan doh dan ratakan. Potong kepada 14 jaluran sama saiz. Ambil sebiji pisang, dan lilit dengan 1 jaluran doh tadi, pastikan ianya bertindih, dan hujung doh, selitkan dibahagian bawah doh. Kemaskan dan susun dalam loyang pembakar. Buat hingga siap. 

Sapu telur pada permukaan roti dan tabur dengan keju cheddar dan sedikit gula. Bakar dalam oven pada suhu yang telah dipanaskan pada suhu 190C selama 25 minit atau hingga kuning keemasan, sejukkan roti atas jaringan. Hidangkan...

No comments:

Post a Comment