Sunday, June 7, 2015

Mari Pekena Laksa Penang!!


Assalam buat semua. Harini kita ada buat Laksa Penang, sebab ada permintaan dari anak - anak yg sedang cuti sekolah. Kalau dapat makan laksa ini, memang tak ingat dunia. Tak sentuh nasi pun tak apaa. Rasanya memang ramai yang gemarkan laksa ini kan. Salah satu sebab mengapa laksa ini menjadi kegemaran saya sebab nak buat pun mudah.


Laksa yang saya buat ni ada letak sedikit buah keras dan juga lengkuas.. terasa nak makan lagi ini. Jom pengemar - gemar laksa, kita buat Laksa Penang yang mudah dan insyaAllah sedap.

Laksa Penang
1 Bungkus Laksa
1 kg / 6 - 7 ekor Ikan kembung / Ikan Sardin @ Ikan Selayang ( Saya prefer Ikan Sardin @ Ikan Selayang sebab isinya banyak dan juga rasanya lebih manis. )
1 biji bawang besar
2 ibu jari belacan
1 senduk cili kering / cili kisar
2 - 3 biji buah keras
2 cm lengkuas - di ketuk
8 - 9 keping asam gelugor
2  biji bunga kantan - dibelah 2
1/2 ikat daun Kesum
Air Rebusan Ikan / Air
Garam dan gula secukup rasa

Bahan Sampingan :
Timun - dihiris
Salad / Kobis - dihiris
Bawang besar - dihiris
Limau kasturi - dibelah dua.
Daun pudina - dihiris
Cili padi - dihiris
Nenas - dipotong dadu.
*Ada yang suka letak Petis atau otak udang kan. Jadi boleh lah letak.

Cara Membuat :
Untuk memudahkan kita memasak laksa. Kita rendamkan terlebih dahulu laksa tersebut ke dalam air suam / biasa. Kemudian, baru ikut rebuskan laksa ke atas dapur ya. Ikan pula, kita rebus dan ambil isinya. Sebaiknya air rebusan ikan itu kita tak payah buang. Kita boleh guna untuk masak kuah laksa itu nanti. Jadi kita asingkan terlebih dahulu.
 
Blend isi ikan itu tadi kemudian asingkan dan kita blend pula tulang ikan dan tapis airnya. Kisar bawang besar,buah keras, belacan dan cili kering / cili kisar bersama air rebusan ikan tadi. Masukkan dalam periuk bahan - bahan yang siap dikisar tadi, bersama asam keping, lengkuas, daun kesum dan juga bunga kantan. 

Masak dengan api perlahan dan biarkan merenih buat seketika. Kita masak kuah laksa dengan api yang perlahan ini supaya, kuah yang dimasak ini lebih tahan lebih lama. Tak cepat basi. Masukkan garam dan penambah perisa. Sudah siap. Bolehlah anda, menjamu selera. Mudah kan.



1 comment: