Thursday, October 22, 2015

Japenese Roll Cake


Membuat kek gulung menjadi sangat mudah dengan resepi sponge kek asal jepun ini !
dan saya yakin anda pasti boleh juga mencubanya di rumah. Selain texsturnya yg sangat lembut, kek ini juga tidak terlalu manis. Sesuai dengan citarasa saya.  Rasa manis kek gulung ini nantinya akan dipengaruhi oleh jam ataupun filling yang digunakan nanti..


Japenese Roll Cake
2 biji telur
50 gram gula kastor
35 gram tepung kek - di ayak
20 gram susu uht / susu cair

Cara Membuat :
Siapkan loyang bronie berukuran 9 inci dan lapik dengan kertas roti. Ketepikan sekejap. Di dalam mangkuk adunan pukul telur dan gula menggunakan whisk. Letakkan mangkuk adunanan tersebut di atas air yang telah mendidih  secara ( dauble boiler ) kacau dengan whisk sehingga gula larut dan adunan menjadi suam. Dengan menggunakan electric mixer pukul adunan tadi dengan menggunakan speeed tinggi sehingga menjadi pekat dan gebu. Masukkan tepung yg di ayak, kaup balik menggunakan spatula saja! 

Masukkan susu dan kaup balik lagi sehingga adunan sebati. Masukan di dalam loyang atau pun acuan. Hentakan adunan utk membuang udara yg terperangkap di dlm adunan. Bakar pada suhu 180 C selama 11 ke 12 minit. Setelah masak hentakan adunan sekali lagi, Sejukkan atas wire rack. Sapukan krim dipermukaan kek. Gulung kek dengan kemas.

Bahan Filling :
150 fresh cream - pukul sehingga kembang dan gebu. Siap di gunakan sebagai filling.

No comments:

Post a Comment