Saturday, April 20, 2013

Water Melon Cookies


Asyik tayang cookies jaa, macam rayalah pulak! Petang tadi anak bongsu saya tunjuklah cookies tembikai ni di dalam sebuah majalah  lama saya, dan terus godek - godek buat. Resepi dari buku cookies Nyonya Liem yang saya beli  dua tahun lepas dan hari inilah baru rajin nak mencuba salah satu resepi di dalam buku masakan beliau! Banyak resepi yang cukup menarik di dalamnya, tak rugi untuk membeli atau menjadikan bahan bacaan koleksi peribadi di rumah memang berbaloi. Inilah cookies tembikai yang saya buat petang tadi, warnanya cukup memikat hatiku ini, Hihi..


Water Melon Cookies
Bahan - Bahan 1 :
200 gram mentega
100 gram margarin
170 gram gula halus
3 kuning telur
1 putih telur
1/2 sudu teh garam
1 sudu teh esen vanila
1 sudu teh emplex

Bahan - Bahan 2 :
20 gram susu tepung
20 gram tepung jagung
150 gram tepung gandum
1 sudu besar bijan hitam
Pewarna merah secukupnya

Bahan - Bahan 3 :
20 gram susu tepung
20 gram tepung jagung
150 gram tepung gandum

Bahan - Bahan 4 :
20 gram susu tepung
20 gram tepung jagung
150 gram tepung gandum
1 sudu teh pandan paste

Cara Membuat :
Campur dan pukul bahan 1  sehingga kembang dan gebu. Bahagi adunan menjadi 3 bahagian. Campurkan dengan bahan 2, 3, dan 4 kacau hingga sebati. Timbang adunan merah seberat 125 gram bentukkan bulat memanjang. Simpan di dalam peti ais sehingga keras.

Canai nipis adunan berwarna putih, letakkan adunan berwarna merah tadi di bahagian tengah dengan kemas. Simpan 20 menit di dalam peti ais sehingga keras. Canai nipis adunan berwarna hijau letakkan adunan yang telah di bentuk tadi sehingga tertutup seluruh adunan. Simpan dan rehatkan sehingga keras di dalam peti sejuk lagi.

belah adunan menjadi 2 bahagian. Potong dengan ketebakan 1/2 cm letakkan dan susun ke dalam loyang yang telah di sapu nipis marjerin. Bakar pada suhu 150 C sehingga masak. Note : taburkan sedikit tepung semasa membentuk adunan ( kerana adunan terlalu lembek ).


No comments:

Post a Comment