Tuesday, August 27, 2013

Ayam Masak Palembang

Ramai di antara  blogger - blogger masakan yang sudah mencuba resepi ayam Palebang ! Hari ini giliran saya pulak, kebetulan memang tak tahu nak masak apa harini. Stok ayam memang ada di dalam peti ais jadi trus masak saja. Resepi ayam palembang ini saya intai dari sini. Thank you, dan selamat menjamu selera. Salam manis.
Ayam Masak Palembang
700 gram ayam - potong kecil
2 batang serai - dititik
3 sudu besar keresek
1 cawan kicap lemak manis
Sedikit minyak untuk menumis

Bahan kisar :
1 labu bawang besar
5 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
2 cm halia
3 cm lengkuas
15 biji cili kering

Rempah penumis :
3 cm kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
2 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga

Cara Memasak :
Panaskan minyak dan goreng ayam setengah masak. Angkat dan ketepikan. Dalam kuali yang sama.. kurangkan sedikit minyak bekas gorengan ayam dan tumis bahan kisar, bahan penumis bersama serai sehingga pecah minyak. Masukkan ayam dan gaul sebati. Tutup kuali dan masak dengan api sederhana sehingga ayam masak. Sesekali digaul mesra. Masukkan kicap dan diikuti dengan santan. Kacau sekali-sekala sehingga masak dan kuah menjadi pekat.

Notes : Menurut Kak Maria Hakem, jika tidak mahu masukkan santan, dan rajin buat kerisik, eloklah masukkan kerisik.


No comments:

Post a Comment