Monday, September 9, 2013

Daging Masak Merah Ala Thai


Salah satu menu wajib di pesan kalau singgah di restoran Thai lagi. Selain dari pada Penang Char Hor Fun, daging masak merah ala Thai ini adalah hidangan kegemaran anak - anak. Di dalam peti ais masih ada stok daging batang pinang yang saya beli dekat pasar tani beberapa hari yang lalu. Hmm, nampak nya saya akan masak daging  merah ala Thai kegemaran mereka ! Apa bahan - bahan yang harus di sediakan dalam membuat hidangan ini? Meh kita semak bersama - sama!

Daging Masak Merah Ala Thai
1/2 kilo daging - dipotong nipis dan di rebus dengan pewarna merah
2 sudu besar cili kering kisar
1 biji bawang besar - di potong bulat
3 biji bawang putih - di ketuk
5 biji cili api / cili merah - di ketuk  / potong nipis
1/2 sudu kecil kicap pekat
2 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos tomato
1 sudu besar sos tiram
Daun limau purut - dikoyakkan
2 batang serai - dititik
Serbuk pati ayam secukupnya
Sedikit tepung jagung - dibancuh dengan sedikit air untuk pekatkan kuah

Cara membuatnya :
Panaskan minyak. Goreng daging sebentar dan ketepikan. Tumiskan bawang putih hingga naik bau.
Masukkan cili kering kisar.dan masak sehingga terbit minyak.
Masukkan sos cili, kicap pekat, sos tomato, dan sos tiram dan sedikit air di ikuti dengan daun limau purut dan serai. Kacau rata. Kemudian masukkan garam, gula, dan serbuk pati ayam  kacau sebentar, kemudian masukkan daging yang telah digoreng tadi  bawang besar, dan cili padi. sebatikan, hidangkan bersama nasi putih.


No comments:

Post a Comment