Saturday, December 26, 2009

Kari Udang Keresek




Bahan - bahannya :
1/2 kg udang segar
Kelapa parut - di ambil santan
1/2 sudu besar keresek
1 keping asam gelugor
1 camca teh gula melaka
Kacang buncis

Bahan di kisar ;
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1/2 inci halia
kunyit hidup
1 hirisan lengkuas

Bahan Tumis :
Kayu manis, bunga lawang, cengkih, buah pelaga
2 ulas bawang merah dihiris
1 ulas bawang putih dihiris
Daun kari

Cara Membuatnya :
1. Panaskan minyak, kemudian tumis bahan kisar dan masukkan kayu manis, bunga
 lawang, cengkih, pelaga, bawang merah, daun kari, bawang putih yang sudah di
hiris sehingga naik bau.

2. Masukkan serbuk kari daging, asam gelugor, keresek di kacau supaya kuah tidak
melekat tunggu, sehingga terbit aroma dan tidak berbau rempah.

3. Masukkan udang segar, kacang buncis, santan. Kacau lagi. Masukkan gula dan
garam secukup rasa, biarkan kari mendidih.

No comments:

Post a Comment