Bahan - bahannya :
1/2 kg udang segar
Kelapa parut - di ambil santan
1/2 sudu besar keresek
1 keping asam gelugor
1 camca teh gula melaka
Kacang buncis
Bahan di kisar ;
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1/2 inci halia
kunyit hidup
1 hirisan lengkuas
Bahan Tumis :
Kayu manis, bunga lawang, cengkih, buah pelaga
2 ulas bawang merah dihiris
1 ulas bawang putih dihiris
Daun kari
Cara Membuatnya :
1. Panaskan minyak, kemudian tumis bahan kisar dan masukkan kayu manis, bunga
lawang, cengkih, pelaga, bawang merah, daun kari, bawang putih yang sudah di
hiris sehingga naik bau.
2. Masukkan serbuk kari daging, asam gelugor, keresek di kacau supaya kuah tidak
melekat tunggu, sehingga terbit aroma dan tidak berbau rempah.
3. Masukkan udang segar, kacang buncis, santan. Kacau lagi. Masukkan gula dan
garam secukup rasa, biarkan kari mendidih.
No comments:
Post a Comment