Assalammualaikum.
Dah makan tengah hari ka, belum? Masak apa ? Seperti biasa, saya suka masak yang
ringkas aje tapi sedap. Hehe. Resepi ni saya tengok di dalam sebuah blog masakan, tapi
dah lupa linknya. Alahai. Apapun thanks pada penyumbang resepi ini!
Bahan - bahannya :
1/2 kg udang bersaiz sedang - bersihkan. Perap dengan sedikit garam dan kunyit
3 ulas bawang putih - haluskan
4 ulas bawang merah - haluskan
1 sudu kecil serbuk lada hitam
1 inci halia - haluskan
1 biji bawang besar - potong bulat
Cili merah - hiris nipis
50 gram buncis - potong memanjang
2 biji tomato - belah empat
2 sudu besar sos tomato
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap
1/2 cawan air
Sedikit garam dan gula
1/2 cawan air
Sedikit garam dan gula
Cara Membuat :
Gorengkan sekejap udang yang telah di perap dengan serbuk kunyit dan garam tadi.
Ketepikan. Tumis bahan kisar sehingga naik bau. Masukkan kicap, sos tomato, sos cili
sos tiram dan jugak serbuk lada sulah.
Masukkan sedikit air kacaukan sekejap. Masukkan udang. Perasakan dengan sedikit garam
dan juga gula. Masukkan bahan - bahan yang di hiris. Biarkan kuah sedikit pekat dan
bolehlah tutupkan api!
No comments:
Post a Comment