Thursday, January 28, 2010

Ayam berempah Terengganu



                                 
Pernah mencuba ayam goreng style Terengganu? Mudah je, simple dan senang. Untuk rakan - rakan yang bekerja dan mahukan hidangan ringkas, resepi ini sila di cuba!!

Bahan - bahannya :
1/2 kg ayam
125 gram tepung jagung
1 sudu besar serbuk kari ayam
1/2 sudu besar serbuk kunyit
1 sudu besar cuka
1 biji telur
sedikit garam
sedikit air
minyak masak

Cara Membuatnya :
Bersihkan ayam dan tuskan airnya. Satukan tepung jagung, serbuk kari ayam, cuka serbuk kunyit, air dan garam secukupnya. Pecahkan telur dan pukul seketika. Pijarkan minyak celupkan ayam ke dalam telur. Kemudian celupkan pula di dalam adunan tepung jagung tadi. Goreng sehingga kekuningan
di atas api sederhana, angkat dan tuskan.

No comments:

Post a Comment