Thursday, January 21, 2010

Kek cawan pisang Marmar



Buat cemilan untuk minum petang lagi!! Resepi simple saja tapi memang sedap. Untuk rakan - rakan yang ingin mencuba, jom semak resepi yang saya taip di bawah ini! Selamat mencuba!                          

Kek Cawan Pisang Marmar
200 gram marjerin
125 gram gula pasir halus
1/4 sudu teh esen vanila
100 gram pisang yang dikisar halus
4 biji telur
225 gram tepung gandum
1 sudu teh serbuk penaik
60 ml susu cair
1 sudu makan serbuk koko dan 1 sudu makan
air panas, larutkan
1/2 sudu teh pes coklat

Cara Membuatnya
1. Pukul marjerin, gula pasir halus dan esen vanila sampai lembut. Masukkan pisang yang dikisar halus, pukul rata. Masukkan telur satu persatu bersilih ganti dengan sebahagian tepung gandum sambil di ayak dan di pukul rata.

2. Masukkan baki tepung dan serbuk penaik sambil di ayak dan di kacau rata bersilih ganti dengan susu cair. Ambil 1/4 adunan. Masukkan larutan serbuk koko dan pes coklat, kacau rata. Tuang adunan putih dicawan kertas, sudukan adunan coklat. Bentukkan corak marmar dengan menggunakan lidi bersih.

3. Bakar selama 23 minit dengan suhu ketuhar 180 C. Selama 20 minit atau sehingga masak.

No comments:

Post a Comment