Saturday, January 16, 2010
Daging hitam
Bahan ~ bahan :
1 kg daging lembu
1 cawan minyak masak
1 sudu minyak sapi
150 gm bawang besar dihiris
1 batang serai
1 sudu cili serbuk
1/2 sudu kecil jintan putih
1/2 sudu besar jintan manis
1/2 sudu besar ketumbar
1/2 sudu besar serbuk lada putih
1/2 cawan kicap pekat
2 sudu kicap manis
1/2 cawan bawang goreng
4 sudu tairu
1/2 sudu sajira - tak letak
Bahan tumis :
1 batang serai
4 sekawan - bunga cengkih, bunga lawang,
kulit kayu manis, buah pelaga
100 gm 3 sekawan - bawang merah, bawang
putih dan halia dikisar
Cara Membuatnya
Panaskan minyak, masukkan bawang, serai, 4 sekawan dan bahan tumis. Masukkan 3 sekawan, cili serbuk, jintan putih, jintan manis,ketumbar serbuk lada putih, kicap pekat dan kicap manis.
Kemudian masukkan daging. Apabila daging sudah masak masukkan tairu, garam secukup rasa, bawang goreng dan sajira.
No comments:
Post a Comment