Saturday, January 16, 2010
Kuih kasturi
Bahan inti :
130 g kacang hijau, direndam 5 jam
air untuk merebus
80 g gula pasir
40 g kelapa parut
2 camca besar tepung gandum
Bahan sadur :
3 sudu tepung beras
1 sudu teh garam
Secubit kapur
Sedikit air
Cara Membuatnya :
1. Untuk memasak intinya, rebus kacang hijau sehingga empuk, tapis airnya. Sejukkan. Kemudian campur semua bahan dan kacau hingga likat dan sebati. Biarkan sejuk seketika
2. Bahagikan kepada 10 bahagian yang sama, bentukkan setiap satu dengan kemas supaya menjadi bulat dan leper. Untuk menyediakan bahan sadur, campurkan semua bahan, dengan mencampurkan air sedikit demi sedikit untuk mendapatkan adunan sadur yang rata dan tidak berketul.
3. Panaskan minyak dan celupkan tiap-tiap keping kuih tadi ke dalam adunan sadur dan goreng hingga kekuningan.
No comments:
Post a Comment