Saturday, February 27, 2010

Hand made pizza base




Bahan - bahannya :
150 gram tepung serbaguna ~ diayak
3 gm yis segera
5 gm gula aising ~ diayak
2 gm garam
85 ml air
5 gm mentega tanpa garam

Cara membuat
1. Untuk membuat bes pizza, campur tepung, yis, gula, garam
dan air kedalam mangkuk dan putar dengan pemutar cangkuk
hingga terbentuk bebola kasar.

2. Masukkan mentega. Putar hingga terbentuk doh yang licin dan
lembut. Sapu dengan sedikit minyak masak. Bungkus doh dalam
plastik dan biarkan ia naik buat kali pertama selama 40 minit.

3. Kaup dan balikan doh atas permukaan meja yang ditabur
dengan tepung. Bahagikan kapada 2 bahagian. Uli doh seketika
dan bentukkan jadi bebola. Tutup dengan plastik dan biarkan
ia naik 10 minit untuk kali kedua.

4. Gelek doh dengan penggelek hingga leper pada diameter 24 cm.
Buat 2 keping bes pizza dan letak dalam loyang yang sudah digris.
Tutup dengan plastik dan biarkan ia naik selama 25 minit untuk
kali terakhir.

5. Cucuk permukaan bes pizza dengan hujung garfu. Sapu 3 sudu
besar daging sos tomato pada bes pizza dengan rata dan tabur keju.
Bakar dalam ketuhar selama 10 - 12 minit hingga berwarna kuning
keemasan. Nikmati pizza ini panas - panas.
sumber ~ chef jimmy chang