500 gram kepingan ikan tenggiri
1 sudu makan air asam jawa
1 sudu teh garam
12 biji bawang merah ~ hiris nipis
2 batang serai, ambil putihnya dan ketuk
3 helai daun salam
500 ml air
2 sudu makan kicap manis
2 sudu teh garam
1/2 sudu teh serbuk lada sulah
2 sudu makam minyak untuk menumis
Minyak untuk menggoreng
Bahan kisar
5 ulas bawang putih
8 biji cili merah besar, buang bijinya
6 biji buah keras, sangai
2 cm halia
1/2 sudu teh jintan manis
Cara membuatnya
1. Lumur kepingan ikan tenggiri dengan air asam jawa, dan garam. Perap selama
30 minit. Goreng kepingan ikan tenggiri dalam minyak yang telah di panaskan.
Dengan api sederhana sehingga berkulit.
2. Tumis bawang merah, serai, daun salam dan bahan kisar sehingga terbit aroma.
Masukkan ikan tenggiri. Kacau sehingga tersalut rempah.
3. Masukkan air sedikit demi sedikit, kicap manis, garam dan serbuk lada sulah.
Masak sehingga kuah pekat dan rempah menyerap.
sumber ~ majalah sedap