Friday, February 12, 2010

Tomyam Putih Ala Gerai



Assalam buat semua pembaca blog, tengah hari tadi masak yang ringkas - ringkas saja! Memandangkan stok ayam dan udang memang tersedia di rumah saya olah saja menjadi menu tomyam untuk di ganding kan bersama nasi putih dan telur dadar nati. Hmm saya rasa dah cukup sedap! Untuk sajian tomyam kali ini saya tidak memasukkan paste tomyam, hanya menambahkan beberapa cili / cabai yang di ketuk untuk menaikkan rasa dan aroma pada sup ala thai ini.

Tomyam Putih Ala Gerai
500 ml air / air rebusan tulang ayam untuk lebih sedap
2 ketul dada ayam - dipotong kecil
100 gram  udang
1 biji bawang besar - di potong bulat
2 ulas bawang putih - di titik jng sampai hancur sangat
1 inci lengkuas - ditumbuk kasar
4 biji cili padi - di ketuk
2 batang serai - dititik
Sedikit bunga kubis - dipotong
Sedikit lobak merah - dipotong bulat
2 biji tomato - dibelah empat
3 biji limau nipis - diambil jusnya
3 helai daun limau purut
1 sudu besar kicap ikan / nampla
Garam secukupnya
Sedikit daun ketumbar - potong halus

Cara Memasaknya :
Panaskan air kemudian masukkan ayam, bawang besar, lengkuas dan serai, masak sehingga ayam empuk. Masukkan bahan - bahan lain, kacau rata dan biarkan mendidih. Masukkan udang. Akhir sekali perasakan dengan garam dan masukkan air perahan limau nipis, rasa masam bergantung pada cita rasa anda. Tabur dengan hirisan daun ketumbar yang di potong halus!


1 comment: