Friday, March 5, 2010

Ayam kapitan

Bahan ~ bahan :
1 ekor ayam ~ potong 8
20 ulas bawang merah ~ kisar
5 ulas bawang putih ~ kisar
1 cm halia ~ kisar
3 cm lengkuas ~ kisar
10 biji buah keras ~ kisar
1 cm kunyit hidup ~ kisar
10 tangkai cili merah ~ kisar
5 gm belacan ~ kisar
2 cawan santan pekat
5 helai daun limau purut ~ dihiris
1 biji lemon
Sedikit garam dan gula
Sedikit minyak masak


Cara Membuatnya :
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan - bahan kisar sehingga pecah minyak.
Kemudian masukkan ayam bersama santan pekat, garam dan gula secukupnya.

2. Setelah itu perahkan lemon dan masukkan hirisan daun limau purut dan kacau
sekali - sekala. Renehkan di atas api sederhana sehingga ayam masak dan naik
minyak.

3. Barulah di angkat dan di hidangkan bersama nasi putih atau pulut kuning.
sumber ~ saji