Thursday, March 4, 2010

Pastri Palma

Bahan ~ bahan
[ 1 ]
130 gm tepung serbaguna ~ diayak
70 gm tepung superfine ~ diayak
100 ml air
10 gm gula aising ~ diayak
32 gm mentega bergaram

[ 2 ]
160 marjerin
1 biji telur gred A ~ dipukul
Gula pasir untuk di tabur

Cara Membuatnya
1. Pukul bahan 1 dengan mesin pengadun bentuk cangkuk hingga
sebati menjadi doh. Simpan doh dalam plastik selama 20 minit.

2. Kaup dan balikkan doh diatas permukaan meja yang ditabur
dengan sedikit tepung. Gelek doh dengan penggelek dan sapu
marjerin pada bahagian atas doh. Lipat doh menutupi marjerin.

3. Gelek doh maenjadi bentuk segi empat panjang. Lipat jadi
tiga lapis. Biarkan doh selama 10 minit.

4. Gelek doh menjadi bentuk segi empat panjang, lipat jadi tiga
dan biarkan selama 10 minit. Ulang proses ini dua kali lagi.
Akhir sekali, gelek pastri menjadi segi empat panjang setebal
0.5 cm.

5. Potong pastri dengan pisau tajam atau pemotong piza menjadi
segi empat panjang bersaiz 10 cm panjang x 7 cm lebar. Lipat
bahagian pastri ke tengah. Pastikan kedua-dua tepi pastri bertemu
di bahagian tengah.

6. Pastri menjadi bentuk rama-rama atau daun palma. Taburkan
gula pasir. Potong secara merentas setebal 1.5 cm.

7. Susun pastri palma dengan sisi ke bawah dalam loyang yang di
lapik kertas pelapik. Sapu telur atas pastri dan tabur sedikit gula
pasir. Bakar dalam ketuhar selama 15 - 18 minit hingga berwarna
kuning keemasan dan diselaputi gula. Simpan dalam bekas kedap udara.
sumber ~ rahasia pastri