Monday, March 15, 2010

Bergedel Tauhu

Bahan - Bahan
10 ketul tauhu ~ dilenyek hingga halus
150 gram daging kisar                                                                                                        
2 biji telur ayam, di pukul ringan
Daun bawang ~ dihiris halus
2 - 3 sudu besar tepung gandum
Minyak untuk menggoreng

Bahan Rempah
Chicken stock secukupnya
4 ulas bawang putih ~ dicincang halus
Serbuk lada sulah dan garam secukupnya
1 - 1/2 sudu makan kicap masin

Cara Membuatnya
1. Masukkan telur yang sudah dipukul tadi ke dalam adunan tauhu yang
telah di haluskan. Tabur daun bawang, kacau hingga sebati dan ketepikan.

2. Tumis daging kisar tanpa minyak hingga air mengering. Masukkan chicken
stock dan cincangan bawang putih. Masukkan lada sulah, garam secukupnya.
Masukkan kicap masin gaul hingga sebati. Tuang tumisan daging kisar ke dalam
adunan tauhu, masukkan tepung gandum, kacau lagi sehinggga adunan sebati.

3. Panaskan minyak, bentukkan adunan menjadi bulat, goreng hingga kekuningan.
sumber ~ dapoer kami