Kudapan sehat di rumah. Selain sedap untuk sarapan pagi, di hidang pada waktu petang di temani dengan secawan kopi panas, cukup membuka selera! Fresh dari dapur saya!
Bahan - Bahan
300 gram tepung roti
50 gram gula pasir
8 gram yis
50 gram butter
50 gram kismis
1 biji telur
100 - 120 ml susu cair
1/4 sudu teh garam
1/2 sudu teh bread improver
Bahan Gris
Susu cair
Marjerin atau Butter
Cara Membuatnya
1. Campurkan tepung, gula, dan yis menggunakan whisk. Masukkan telur,
uli sambil menambahkan 1/2 bahagian susu. Masukkan butter dan kismis
uli hingga menjadi adunan yang kalis dan elastik. Masukkan baki susu
sedikit demi sedikit.
2. Masukkan garam, uli lagi hingga sebati. Rehatkan adunan di tempat
yang hangat dengan bekas tertutup sehingga mengembang 2x ganda.
Tumbuk - tumbukan adunan untuk mengeluarkan udara didalamnya, siap
kan loyang persegi ataupun bulat griskan dengan marjerin. Timbang
adunan seberat 30 - 35 gram. Bentukkan bulat.
3. Buat sehingga adunan habis. Susun adunan roti di dalam loyang. Beri
jarak. Rehatkan selama 1 jam sehingga roti mengembang kali kedua. Sapu
permukaan roti dengan susu cair. Bakar pada suhu 170 C selama 10 minit
atau sehingga masak. Setelah masak sapu roti dengan butter nipis-nipis.
sumber ~ dapur Shinta