Wednesday, March 17, 2010

Donat Kentang


Bahan - Bahannya :
500 gram tepung roti
50 gram susu tepung
11 gram yis segera
200 gram kentang, kukus, dihaluskan dan sejukkan
100 gram gula pasir
75 gram marjerin
1/2 sudu teh garam
4 kuning telur
100 ml air sejuk

Cara Membuatnya :
1. Dalam mangkuk, campur tepung, gula pasir, susu, yis, kacau sebati. Masukkan kentang
yang sudah di haluskan. Masukkan telur dan air sejuk. Uli hingga menjadi adunan 1/2 kalis.

2. Masukkan mentega dan garam, uli lagi hingga adunan menjadi kalis dan elastik. Rehat
kan 15 minit. Bahagikan adunan masing-masing 50 gram. Bulatkan dan lubangi tengahnya,
menjadi bentuk donat.

3. Rehatkan 20 minit. Goreng hingga kekuningan. Angkat dan tuskan. Tabur gula aising
atau hias dengan coklat.
sumber ~ NCC