Tuesday, March 2, 2010
Tempe sambal seafood
Tempe sambal seafood
2 bungkus tempe ~ potong dadu
100 gm udang
100 gm sotong
1 labu bawang besar ~ dikisar
10 tangkai cili api ~ dikisar
3 ulas bawang putih ~ dimayang
5 tangkai cili merah ~ dikisar
2 tangkai cili hijau, dibuang biji ~ dikisar
5 helai daun bawang ~ dihiris
Serbuk kunyit
Garam dan gula secukupnya
Cara Menyediakan
Gaulkan tempe dengan garam dan kunyit. Panaskan minyak dan goreng tempe sehingga garing. Angkat dan asingkan. Tumiskan pula bawang putih hingga naik bau Masukkan udang dan sotong Kemudian
masukkan tempe tadi bersama cili, bawang besar, daun bawang dan cili api yang telah dikisar.
Tumiskan pula bawang putih hingga naik bau. Masukkan udang dan sotong.Kemudian masukkan tempe tadi bersama cili, bawang besar, daun bawang dan cili api yang telah dikisar Gaulkan rata.Biarkan di atas api, angkat dan hidangkan panas bersama, nasi.