Saturday, June 26, 2010

Bihun Sup



Bihun Sup
600 gram daging tulang
1 paket bihun - dicelur

Bahan B : dimesin
2 sudu besar jintan putih
2 sudu besar jintan manis
4 sudu ketumbar
10 ulas bawang merah - dihiris
7 ulas bawang putih - dihiris
1 sudu kecil lada sulah

Bahan C :
1/2 inci halia - dihiris
2 sudu besah rempah kurma
1 uncang sup bunjut
2 kiub perencah sup tulang
Air secukupnya

Bahan D :
1 sudu besar  lobak masin
Daun sup dan daun bawang
2 biji asam limau
4 keping tauhu - digoreng dan dihiris nipis
Garam gula secukup rasa
Bawang goreng secukupnya

Cara  Membuat :
Panaskan minyak dan tumis bahan B hingga wangi. Kemudian masukkan bahan C dan air secukupnya. Masukkan daging tulang dan rebus hingga dagingnya empuk, tambah air jika perlu. Kemudian masukkan garam secukup rasa.  Setelah masak boleh dihidang bersama bihun dan bahan D.

                                                
Cara Menghidang :
Masukkan bihun, daun sup, daun bawang, bawang goreng, dan lobak masin. Perah limau nipis dan tabur cili potong jika suka, sebelum  menghidang.