Monday, June 28, 2010

Kek Gula Hangus

Siapa yang tidak menggemari kek gula hangus yang cukup popular ?  Selain
memiliki rasa yang sangat istimewa, aroma gula hangus juga sungguh harum dan
membangkitkan keinginan untuk menikmati. Selain di panggil kek gula hangus,  
ada juga yang menggelar dengan nama kek sarang lebah.  Ini kerana tekturnya
yang berlubang - lubang seakan sarang lebah. Ini resepinya...

                                                    
Bahan - bahan :
425 gram gula pasir
450 ml air panas
180 gram tepung gandum
50 gram tepung jagung
8 biji telur ayam
150 gram marjerin
2 sudu teh soda bikarbonat
200 ml susu pekat manis

Cara Membuat :
Masukkan gula pasir ke dalam kuali, masak di atas api sehingga hangus keemasan. Tuangkan air panas. Biarkan mendidih dan gula larut menjadi karamel. Angkat. Pukul marjerin dan susu pekat manis sehingga putih. Masukkan telur satu persatu sambil terus di pukul. Hentikan mesin pemutar.
     

Masukkan tepung gandum yang telah di ayak bersama soda bikarbonat dan marjerin sedikit demi sedikit sambil di kacau rata. Tuangkan karamel ke dalam adunan sedikit demi sedikit sambil di kacau hingga rata. Perapkan adunan selama 2 jam. Tuangkan adunan ke dalam loyang yang telah di sapu marjerin dan di taburi tepung. Bakar dlm ketuhar, suhu 180 C selama 40 minit, atau sehingga masak.